Rólunk írták...
Itt add meg az alcímet

"Három bemutatóval is készül az amatőr színészekből álló Pótszék Társulat"

Woody Allen-darabbal, lélek­simogató karácsonyi mesével és komoly történelmi-­életrajzi színművel bővíti repertoárját a kecskeméti Pótszék Társulat. A három produkcióra párhuzamosan készülnek az amatőr színjátszók, akiknek az elmúlt három évben sikerült kivívniuk a szakma megbecsülését. Legközelebbi bemutatójukat, a Central Park West című darab premierjét április 23-án tartják a kecskemé­ti Kelemen László Kamaraszínházban.

Triplájára emelte a tétet a kecskeméti Pótszék Társulat: megalakulásuk óta először egyszerre három bemutatóra készülnek az idei évadban a színjátszás amatőr szerelmesei, akik munka mellett, fáradtságot nem ismerve hódolnak napról napra leghőbb szenvedélyüknek. Mindeközben négy másik produkciójukat is repertoáron tartják, melyekkel az ország különböző városaiba hívják őket. Legközelebb egy Woody Allen-darabbal várják a kecskeméti közönséget. A Central Park West című előadás bemutatóját április 23-án tartják a Kelemen László Kamaraszínházban.

Az előadás különlegessége, hogy a cselekmény mellett maga a szerző is többféle módon megjelenik a színpadon. Egyrészt Kern András, Woody Allan hivatalos magyar hangján hallhatja majd a darab köszöntőjét a nagyérdemű. A szerző figurális jelenlétéről pedig a darab rendezője, Gulyás László gondoskodik, aki a pikírt humoráról híressé vált színész-rendezőt alakítja.

Nyitrai Brigitta, a Pótszék Társulat vezetője elmondta: a darabválasztás során legfőbb motivációjuk a kihívás volt. Woody Allen intellektuális humorának közelebb hozása az attól esetlegesen ódzkodó nézőkhöz.

- Woody Allen nagyon megosztó művész Magyarországon. Vagy nagyon szeretik, vagy ki nem állhatják. Kihívásnak tekintettük, hogy mit tudunk kihozni belőle. Kíváncsiak vagyunk, hogy fognak kijönni az előadásról azok, akik ódzkodnak tőle. Legfőbb célunk, hogy számukra is szerethetővé tegyük intellektuális humorát. Belső monológokat folytat, melyek viccesek, társadalom- és önkritikusak. Szeretnénk, ha eljutna a hazai közönség azon részéhez, akik ezt a fajta humort nem ismerik vagy éppen nem annyira kedvelik. Reményeink szerint rá tudnak kapcsolódni, ha picit más formában mutatjuk meg - fejtette ki.

A történet két amerikai házaspár titkolózásokkal, félreértésekkel és félrelépésekkel telített, zűrzavaros életéről mesél.
- Egy pszichiáternőnek és férjének, valamint a pár barátainak problémáit taglalja a történet. Woody Allen megmutatja a maga pikáns, fanyar stílusával, hogy milyen, mikor kifele élünk, boldogságot és harmóniát mutatunk, miközben borzalmasan takargatunk mindent - mondta a társulatvezető, aki ezúttal nem a színpadon, hanem háttérmunkásként vesz részt a produkcióban.

- Az előadás műszaki vezetője és zenei rendezője vagyok. Nem szerepelek a darabban, mert hatalmas energiákat igényel a háttérmunka. Nem fért volna mellé a szereplés is. Emellett szerettem volna a társulaton belül másnak is lehetőséget adni főszerepre, hogy megmutathassa magát - mondta, majd hozzátette: a darabot filmszerűen viszik színre.

- Sok technikai megoldást, hangot, fényeket, vetítést alkalmazunk. Amatőr csoportokra szerintem kevéssé jellemző, bátor ötletekkel éltünk. Nagyon precíz technikai összhangra törekedtünk. A zenét a blues és a jazz uralja majd. A díszleteket Gulyás László készítette - mondta, majd elárulta: harmadik oka, hogy nem vállalt szereplést e darabban, hogy párhuzamosan készül a jövő februárra tervezett produkciójukra, mely, elmondása alapján, különösen nagy falat a társulat életében.

- Kelecsényi László filmtörténész több könyvet is írt Karády Katalin életéről. A társulatunk számára megalkotott egy színdarabot KaráDY-VArázs címmel. Párhuzamosan erre a produkcióra is készülünk, és azt kell mondjam, ez lesz az eddigi legnehezebb vállalásunk. Második világháborús díszletes-jelmezes-zenés darab, mely Karády életét mutatja majd be egy korrajzzal. A címszerepet játszom majd. Nagyon nagy feladat, melynek már most folynak az előkészületei. Komoly történelmi és életrajzi színmű, melyben maximális korhűségre igyekszünk törekedni - fejtette ki.

A két bemutató között, de­cemberre egy harmadik premierrel is készül a társulat. Nyitrai Brigitta tollából, Hópihécske címmel egy balettel és klasszikus zenével átszőtt, karácsonyi mesejátékot visznek majd színre a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A darabot Mogyoró Zsanett rendezi. A történet helyszíne Szimperénia, melynek uralkodója Edward király. Az udvartartást tündérek, muzsikus törpék és egyéb varázslények alkotják. Az uralkodó unokáját elrabolja egy gonosz boszorkány. Az udvari bolond és a muzsikus törpék felkerekednek, hogy megmentsék a királykisasszonyt.

- Számtalan bájos és vicces kaland vár a szabadítókra, és persze minden jó, ha a vége jó. A produkcióban szintén technikusként és zenei rendezőként veszek majd részt. Többek között Mozart, Hacsaturján, Prokofjev, Muszorgszkij, Kodály, Bartók és Erkel dallamai csendülnek majd fel. Szándékaink szerint igazi szép, ünnepi, léleksimogató mese lesz - mondta Nyitrai Brigitta, aki hozzátette: nagy örömmel és büszkeséggel tölti el a társulat tagjait, hogy úgy érzik, az elmúlt három év során sikerült kivívniuk a szakma megbecsülését.

- Rengeteget járunk színházba, jegyzeteket készítünk az előadásokról. A kecskemé­ti színház szinte minden produkcióját megnézzük, és rendszeresen járunk fővárosi játszóhelyekre is tanulni, ötleteket gyűjteni. Nagyon jólesik és büszkeséggel tölt el minket, hogy a profi művészek értékelik a tevékenységünket, és egyre inkább igazi partnerként kezelnek minket. Úgy gondolom, ennél nagyobb hajtóerő nem kell egy amatőr csapatnak - fejtette ki.

A Central Park West szereplői, közreműködői

Szereplők: Bunyik Tamás, Czégány Barbara, Gulyás László, Hartyáni Katalin, Király Kata, László Ferenc, Mogyoró Zsanett, Varga László.
Rendező: Gulyás László.
Zenei és műszaki vezető: Nyitrai Brigitta.

Forrás: https://www.baon.hu/kultura/helyi-kultura/masolat-harom-bemutatoval-is-keszul-az-amator-szineszekbol-allo-kecskemeti-potszek-tarsulat-1870141/

A Pótszék Társulat elsöprő sikerének titka: "Nem üzengetünk, hanem szórakoztatunk"

A Pótszék Társulat Január 22-én mutatta be igazi zenés-revütáncos darabját. Többszöri nyílt színi taps és folyamatos nevetés kísérte az előadást. A 30-as években játszódó "Helyet az Ifjúságnak" c. darab, már önmagában is komikus. Ehhez jöttek még a zenék és az elképesztően magas színvonalú revü-és akrobatikus szinkrontáncok.

Gulyás László, a társulat művészeti vezetője és a darab rendezője elmondta, hogy a cél ezúttal is a szórakoztatás volt és a közönség reakciója minden kétséget kizáróan ezt igazolta vissza.

- Az emberek szórakozni szeretnek, kikapcsolódni. Az öncélú rendezést nem tartom jónak. Bár a szeptemberi drámánk témája az elmúlás volt, mi ott sem "üzenni" akartunk a nézőknek és ezután sem fogunk. A szórakoztatás - avagy egy -egy komolyabb darabnál - legfeljebb az elgondolkodtatás a célunk. Az életben éppen elég "üzenetet" kapunk. A színház legyen egy sziget, egy szentély, ahova pont, hogy kilépünk a valóságból. Úgy hiszem ezért hívnak meg bennünket országszerte - mondta a rendező.

Tavasszal egy Woody Allen vígjátékkal, majd ősszel Karády Katalin életét feldolgozó II. világháborús darabbal, illetve decemberben egy téli mesejátékkal is készül a Pótszék Társulat.

Forrás:
https://keol.hu/kecskemet-bacs/a-potszek-tarsulat-elsopro-sikerenek-titka-nem-uzengetunk-hanem-szorakoztatunk?fbclid=IwAR1RzfQK3mN_gBdBEMuJ_q-hlxbPXS8d1SRPDd6gtmmyE7qcL7vllewiwjc

Műsort adott a Pótszék a kórház betegeinek!

Forrás:Hiros.hu

A Pótszék Társulat ismét jótékonysági estet adott a megyei kórházban. Emellett gyümölccsel és édességgel is meglepték a betegeket.

A kecskeméti Pótszék Társulat vasárnap este folytatta tavaly elkezdett hagyományát és karácsonyi jótékonysági műsorral készült a megyei kórház pácienseinek. Versekkel, énekellek, gitár számokkal kedveskedtek a bent fekvő betegek nagy örömére. A kórház kollégái sokat segítettek a szervezésben, a betegeket levitték a központi hallba, ahol egy kis színpadot alakított ki a Pótszék Társulat.

Nagyszerű hangulatot és egy csipetnyi karácsonyt vitt a társulat a bent levők napjába. A műsort hálás tapssal fogadta a közönség. Nyitrai Brigitta társulatvezető külön megköszönte a kórház vezetésének és munkatársainak, hogy lehetővé tették a műsort, így picit talán hozzájárulhatott a társulat a betegek felépüléséhez.

Külön köszönet illeti az Izsáki úti Tesco áruházat, amely narancs és szaloncukor adománnyal támogatta a kórházat, amit a társulat tagjai osztottak szét a páciensek között. Mogyoró Zsanett produkciós vezető elmondta, hogy jövőre is terveznek hasonló karácsonyi műsort a kórházban. 

Mint megtudtuk, nagy sikerrel fut a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban a Pótszék Társulat új darabja, Neil Simon: Pletykák című előadása. Már csak 2018. február 4-re van hely, olyan nagy az érdeklődés. Országos turnéjuk is megkezdődött, Budapesten és Szentkirályon már lement telt házzal a darab és a további előadások folyamatosan futnak március végéig.  

https://hiros.hu/kultura/musort-adott-a-potszek-a-korhaz-betegeinek

A Pótszék Társulat új darabjára 5 nap alatt fogytak el a jegyek!!!

Forrás:KEOL.hu

Neil Simon Pletykák című darabjára már csak 2018. februárjára lehet jegyet kapni a Kecskeméti Ifjúsági Otthonba. A sikeres kecskeméti társulat 2018. február 4-én is bemutatja Neil Simon fergeteges komédiáját. (fotó: Seres Ferenc)

Aki tehát nem akar lemaradni, jobban teszi, ha már idén megveszi a jegyeket.

A premier sikere mögötti vezetői munka titkai érdekelték a Keol.hu-t, ezért beszélgettünk Nyitrai Brigitta társulatvezetővel és Gulyás László művészeti vezetővel.

Számítottak ekkora sikerre?

G.L: A sikerre számítani önteltség. A sikernek nagy ára van. Rengeteg munka, lemondás, folyamatos önképzés, és az elfogadás gyakorlása. Mindez szűk lehetőségek között. Mindent meg kell tenni érte és ha jön, lubickolni benne. Ezért akarja minden társulati tag annyira a sikert.

Mi a siker titka? Elég egy jó darab?

Ny.B: Mondhatnám, hogy igen, egy ütős darab az elég. De az nem lenne igaz. Kell hozzá az a fajta elkötelezettség, amit minden társulati tag mutat és kell egyfajta vezetési módszer, vagy nevezzük inkább rendszernek, ami képes mozgósítani egy produkció alkotóit.

Önben megvan ez a képesség? Egyáltalán hogyan lehet vezetni egy olyan non-profit tevekénységet, ahol nincs függőségi viszony?

Ny.B. : Úgy hiszem, hogy a vezetői kommunikációmban megtaláltam azt az úgynevezett "arany közép utat", ami ahhoz kell, hogy színvonalas produkciókat hozzunk létre, ugyanakkor még jókedvűen tudjunk "lubickolni" a hobbink által nyújtott örömben. Azt hiszem, az is fontos, hogy a feladatokat jól tudjam leosztani és képes legyek priorizálni. Szintén elengedhetetlen, hogy az arclatunkat és a működésünket érintő ügyekben megfelelően tudjak dönteni.Nem vagyok mindig kedves, szeretem a következetességet, de talán mostanra a társulat tagjai megszoktak így. Megkockáztatom, hogy kedvelnek is egy kicsit...

Én mindenképpen nagyon közel érzem őket magamhoz. Nagyszerű emberek, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy megmutathassák magukat, tehetségüket a színpadon. Kivétel nélkül értékes barátok és kollégák és igyekszem mindig kifejezni az elismerésemet irányukba. Nincs olyan előadás ahol például az előadást megelőzően ne lenne "Pótszék csata felkiáltás" . Olyan előadás sincs, ahol utána nem köszönöm meg mindenkinek a kemény munkát, természetesen a technikát is beleértve. Sőt! Nemcsak a rendező nyilatkozhat a helyi TV-nek! Mindenkinek megadom azt a lehetőséget, hogy megmutassa magát és igen: hát mondjuk ki! Exhibicionisták vagyunk, szeretünk szerepelni a TV-ben, rádióban. A Pótszék Társulatban minden tag a mikrofon elé állhat, nincs rendezői, vagy társulatvezetői allűr.

Szintén fontosnak tartom, hogy a színjátszók alkothassanak is. Legyen meg az az örömük, hogy a saját karakterükbe beleépíthetnek egy-egy poént, gondolatot. Nálunk a rendező egyfajta iránymutatást ad, de a végső megoldásokat közösen találjuk ki és hagyjuk jóvá. Együtt alkotunk és ez teremt valódi köteléket a társulati tagok között. Csak ez!

Az operatív működés tekintetében pedig a legfontosabb az, hogy a társulat vezetése mindig egy irányban gondolkodik, összetart, ha kell összezár. Még akkor is, ha történetesen más állásponton vagyunk. Ez a működésünk egyik alappillére. No, meg a lojalitás.

..és hát Kecskemét városa maximálisan támogatja Önöket.

Nagyon nagy köszönettel tartozunk a Hírös Agóra Non-profit Kft. vezetésének, illetve az Ifjúsági Otthon munkatársainak. Szintén hálásak vagyunk a Kecskeméti Katona József Színháznak és a Szentkirályi Művelődési Háznak is. Ezen intézmények vezetői - úgy érzem - , hogy maximálisan elkötelezettek az amatőr lét támogatása iránt és valóban elismerik a munkánkat. Ez nagyon jó érzés.

Miben segíti a Pótszék munkáját a művészeti vezető és a produkciós vezető?

G.L: Mindenkinek meg van a maga feladata, felelőssége, ha úgy tetszik hatásköre. Többször is nyilatkoztuk már, hogy a társulati létben hiszünk. "Összerántani" embereket egy-egy produkcióra azzal a felkiáltással, hogy "majd szólunk, ha kellesz", nem áll közel hozzánk. Teljes mértékben egyetértünk Cserhalmi György hitvallásával, miszerint: "Társulati tagnak lenni baromi jó. Összetartozni, egy követ fújni valakikkel, még ha tudom is azt, hogy lehetne jobb a színvonal."

Ebben a társulati létben hisz Mogyoró Zsanett produkciós vezető is, aki hihetetlen aprólékossággal tervezi meg egy-egy előadás operatív menetét.

Jómagam a darabválasztást hagyom jóvá, általában ott enyém az utolsó szó, érkezzen bármilyen jó ötlet is.

Maga a művészeti irányvonal, azaz, hogy meddig mehet el a rendezői szabadság, szintén az én asztalom.

Ugyanakkor a díszlet készítése, a megjelenés mind mind fontos feladataim közé tartozik. Amiben szükséges, ott természetesen a rendezővel egyeztetve. A társulatvezető pedig szabad kezet is ad ezekben. Természetesen az átfogó döntéseket, különösen a működést tekintve, maga a társulatvezető hozza meg (de ezt is velünk egyeztetve).

Az a csodálatos, hogy úgy építjük és segítjük egymás munkáját, hogy bármelyikünk hátrébb tud lépni azonnal a másik javára.

Kristálytiszták a határok és a működési szabályunk. Emellett pedig nagyon jó hangulatú próbáink és előadásaink vannak.

Hiszem, hogy rengeteg jó dolog áll még előttünk. Idén decemberben ismét jótékonysági estet adunk a megyei kórházban és március végéig folyamatosan játszunk. Áprilisban pedig zenés mesejátékkal várjuk a gyerekeket, és természetesen készülnek az újabb felnőtt darabok is.

https://keol.hu/kecskemet/a-potszek-tarsulat-uj-darabjara-5-nap-alatt-fogytak-el-a-jegyek

Hatalmas siker lett a Pótszék Társulat új darabja!

Forrás:KEOL.hu

Tegnap tartották Neil Simon Pletykák című színdarabjának bemutatóját. A kecskeméti Pótszék Társulat ismét nagy sikert aratott a Kelemen László Kamaraszínházban.

Folyamatos kacagás és nyílt színi tapsok közepette hozták a társulat tagjai a furábbnál furább karaktereket.

Név szerint: Andó István, Mogyoró Zsanett, Bunyik Tamás, Nyitrai Brigitta, Gulyás László, Zum Erika, Varga László, Király Kata, Barta Attila és Tolnai Ottó személyesítették meg Neil Simon tipikus figuráit, méghozzá kiválóan.A darabot Szöllősy Judit fordította és Tolnai Ottó rendezte. A díszletet Mezei Gábor ötlete alapján Gulyás László, a társulat művészeti vezetője készítette.

Elképesztően szórakoztató és valóban magas színvonalú előadást láthattunk, melyet a közönség reakciói alá is támasztottak. Szűnni nem akaró nevetés és percekig elnyúló tapsvihar jelezte, hogy a Pótszék számára új időszámítás kezdődött.

A társulat ezúttal is országjárásba kezd. A kecskeméti bemutatót idén még Szentkirály, Budapest, majd ismét Kecskemét követi. Aki tehát nem kapott jegyet a premierre, ne aggódjon, Kecskeméten még két alkalommal lesz látható a darab a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. 2017. december 9-én és 2018. január 20-án. Jegyek már kaphatók az Ifjúsági Otthon jegypénztárában.

https://keol.hu/kecskemet/hatalmas-siker-lett-a-potszek-tarsulat-uj-darabja


Pletykák - A Pótszék Társulat megint nagy dobásra készül!

Forrás:Montazsmagazin.hu

A sikeres kecskeméti társulat ezúttal egy ismert krimi-komédiával folytatja az évadot. 2017. november 5-én Neil Simon Pletykák című darabját mutatják be a kecskeméti Kamaraszínházban. A bemutatóra hetekkel az előadás előtt minden jegy elkelt! A darab kapcsán a rendezővel, Tolnai Ottóval beszélgettünk a műről, a szerzőről, az amatőr létről, a közös munkáról és arról, mit tart a legnehezebben megoldható feladatnak.

Miért pont Neil Simon?

Új darabunk kiválasztásának legfőbb szempontja - közönségünk felé - most is a szórakoztatás, sőt az önfeledt kacagtatás igénye volt. Társulatunk fejlődése szempontjából viszont az a törekvésünk, hogy a bohózat műfaján belül minőségi anyagot válasszunk, ahol valódi, szerethető karakterek megformálásában magunk is továbbléphessünk az ön- és társulatépítés soha véget nem érő rögös útján.

A Pletykák ezt a lehetőséget kínálja számunkra. Fontos, hogy ne öncélú legyen a nevettetés, hogy nézőink megkapják azt, amit egy igazi komédia kínálhat : saját kis- és nagyszerűségünk sűrített, olykor abszurd módon elhajlított torz tükrét. "Minek neked ellenség, ha van néhány jó barátod ?" " A pokolba vezető út gyakran jó szándékkal van kikövezve..." Ugye ismerősek ezek a bölcsességek? És ugye ismerős az a bizonyos "ról-ről" világ, a véleménydiktatúra, a pletyka világa, ahol egy személy magánéletéről, vagy társadalmi, politikai folyamatok természetéről nem közvetlenül, hanem elfogult bulvártudósításokból vagy fülbesúgásokból tájékozódunk. Aztán letesszük a voksunkat, és beállunk a meggyőzőbb zászló alá......


A TELJES CIKKET AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLJÁK:

https://montazsmagazin.hu/pletykak-potszek-tarsulat-megint-nagy-dobasra-keszul/


Neil Simon Pletykák című darabját viszi színre a kecskeméti Pótszék Társulat

Forrás:KEOL.hu

A kecskeméti Pótszék Társulatot már keveseknek kell bemutatni. A társulat ezúttal Neil Simon: Pletykák című kétfelvonásos bohózatát viszi színre. A darabot Tolnai Ottó, a társulat egyik oszlopos tagja rendezi.

Legutóbbi két darabjukkal nemcsak Kecskeméten, de országosan is fantasztikus sikereket értek el. Hódmezővásárhelytől Budapestig sok néző ismerhette meg a csapatot. Van ahol színházi bérletben játszanak hivatásosok között, de olyan is van, ahol a városért tenni akaró egyesület kérte fel szereplésre a tehetséges csapatot. Eljött az évad vége és vele együtt egy új munka kezdete is.

A darabról kérdeztük Nyitrai Brigitta társulatvezetőt.

- Miért éppen ez a darab?

- Neil Simon egy igazi klasszikus. Számtalan darabja fut egyszerre szerte a világon, hatalmas sikerrel. A Pletykák című darabbal már régóta szemezgetünk és arra jutottunk, hogy miért ne állíthatnánk színpadra ezt a remek, nevettető, ugyanakkor igen tanulságos vígjátékot. Már április óta folynak próbák, melyet komoly egyeztetések előztek meg a dramaturggal.

- Az utóbbi két nagy sikerű darabot Gulyás László rendezte, most miért változott a helyzet?

- A legfontosabb először is az, hogy más is lehetőséget kapjon a társulatban, hogy megmutathassa magát rendezőként. Ez inspiráló és egyúttal frissítőileg hat a csapatra is. Tolnai Ottó személyében egy rendkívül tehetséges, művészetileg jól tájékozott és jól gondolkodó társulati tagot találtunk. Másfelől ez a darab komoly díszletet igényel és Gulyás László aki egyben a művészeti vezető is sokkal jobban szeretne ezúttal elmélyedni a díszlettervezésben. Sok feladata lesz vele.

- De azért ebben a darabban is sok kívülről jövő segítséget kaptok, igaz?

- Igen. Mezei Gábor ismert belső építész ajánlotta fel segítségét és nagyon megtisztelve érezzük magunkat. Nagy örömünkre, Szöllösy Judit jó nevű műfordító is a csapat tagja. Újrafordította, sőt újra gondolta és ránk szabta a darabot. Nagyon hálásak vagyunk érte.

- Mikor lesz a bemutató?

- Régóta dédelgetjük ennek a darabnak az ötletét és végül úgy döntöttünk, hogy 2017. őszén lesz a premier a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban, ez nagy öröm számunkra.

- Utána megint országos turnéra megy a társulat?

- Így igaz. Több város is lekötötte a produkciót, köztük Budapest is. Már 2018. februárjára is vannak fix előadásaink, szóval, lesz feladat bőven.

Forrás:https://keol.hu/kecskemet/neil-simon-pletykak-cimu-darabjat-viszi-szinre-a-kecskemeti-potszek-tarsulat

A Pótszék Társulat tovább szórakoztat...ezúttal Pletykál!

Forrás: Hiros.hu

Neil Simon "Pletykák, avagy hol van Brenda" című vígjátékát mutatja be 2017. őszén a kecskeméti Pótszék Társulat.
A darabot Tolnai Ottó rendezi, aki a Helyet az ifjúságnak című nagy sikerű vígjáték egyik legviccesebb szerepét, Bicsinszky urat játszotta. 

A társulat mögött a 2016/2017-es évadban sok színházi előadás volt. Játszottak kisebb-nagyobb városokban, de Budapesten is, sőt Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban színházi bérlet keretén belül szerepeltek.
Ott legközelebb 2017. szeptember 16-án ismét játszani fogják a "Helyet az ifjúságnak" című komédiát. Sőt, szeptember 13-án Kecskeméten a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban is újra látható lesz a szeretni való szélhámos élete a Mitrópa Bankban.


Mindemellett már április óta gőzerővel folynak a Neil Simon darab próbái, melyet Szöllősy Judit újrafordított és kifejezetten a Pótszék Társulatra szabott. A maroknyi csapat elszántságát és sikereit mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre több szakember áll mögéjük és segíti az amatőr színjátszókat. Mezei Gábor ismert belsőépítész szintén a társulat segítségére lesz a díszlettervezésben és kivitelezésben.

Folyamatosan követjük a társulat életét és kíváncsian várjuk a bemutató időpontját, mely idén ősszel lesz Kecskeméten a Kelemen László Kamaraszínházban.


Forrás: https://hiros.hu/kultura/a-potszek-tarsulat-tovabb-szorakoztat___ezuttal-pletykal</p>

2017. Február 25-én ismét Kecskeméten a Pótszék Társulat!

forrás: montazsmagazin.hu

Folyamatosan színpadon a Pótszék Társulat! Február 25-én ismét Kecskeméten! Kecskemét amatőr felnőtt színtársulata komoly mennyiségű előadáson van túl, és még több van előtte. Folyamatosan játszanak, a megkeresések egy részét már át kell ütemezni a jövő évre. Nyitrai Brigitta társulatvezetőt és Gulyás László művészeti vezetőt kérdeztem arról, hogyan bírja a társulat a rengeteg munkát, és hogyan készülnek a február 25-i Sylvia előadásra, amit ismét Kecskeméten játszanak a Ruszt József Stúdió Színházban. Kezdjük talán a legutóbbi bemutatóval.

A tavaly novemberben játszott "Helyet az ifjúságnak" igen nagy visszhangja volt, és ha jól tudom, nem csak Kecskeméten aratott sikert a vígjáték.

G.L: Így igaz, nagyon jól sikerült ez a darab. Külön büszke vagyok rá, hogy egy eredetileg zenés-táncos darabból tudtunk egy élvezhető prózai vígjátékot csinálni. Nem számítottunk ekkora sikerre.

Ny. B.: A kecskeméti közönség nagyon hálás, szeretünk itthon játszani. Ugyanakkor több művelődési ház már ezt a darabot is lekötötte. A Sylviával párhuzamosan játsszuk. A 2017-es év gyakorlatilag betelt. Márciusban minden hétvégén játszunk valahol. Hódmezővásárhelyen már szinte teljesen telt ház van a márciusi Sylviára. Itt a Pódium bérlet keretén belül játszunk majd. Nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, hogy olyan előadásokkal leszünk egy bérletben, mint az "Oscar" vagy a "Ne most, drágám", mely utóbbiban Xantus Barbara, Hujber Ferenc, Pindroch Csaba és sok más kitűnő hivatásos színművész szerepel. De
ugyanebben a bérletben szerepel Kálid Artúrral a "S.Ö.R.- Shakespeare összes rövidítve" című előadás is. Nagy dolog ez egy amatőr csapatnak. Először el sem akartuk hinni. Pestiesen szólva fel kell kötnünk a fehérneműt. (nevetés - a szerk.)

De az alázat és a kemény munka meghozza gyümölcsét. Nálatok legalábbis ez egyértelmű. Mindig szerényen nyilatkoztok, nem akartok többnek látszani, mint amik vagytok, és őszintén vállaljátok a nehézségeiteket.

Ny: B. Így igaz. Mindig igyekszünk alázattal fordulni a közönséghez, a segítőinkhez, a hivatásosokhoz, akikre nagyon felnézünk. Sok segítséget kapunk tőlük, ami nagyon inspiráló. Mi tulajdonképpen egyszerű dolgozó emberek vagyunk, akik jól érzik magukat egy közösségben és persze szeretik a színházat, a színjátszást.

G.L.: A munka pedig rengeteg! De szerencsére egy nagyon erős csapat van a Pótszékben. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen társulattal dolgozhatom. Nagy az összetartás. Ezenkívül sokan támogatják és elismerik a munkánkat. Mindig megemlítem a Kecskeméti Katona József Színház segítségét, mert nélkülük nehezen boldogultunk volna. Sokat jelent nekünk a Hírös Agóra Non-profit Kft. támogatása is.

Hogyan jött a karácsonyi jótékonysági felolvasó est ötlete a Megyei Kórházban?

Ny. B.: Ahogy már korábban is említettem, a művészet nem lehet öncélú. Úgy hiszem, hogy nem csak mi magunk, de a közönségünk is úgy ítéli meg, hogy egy ismert helyi amatőr társulat így tud a leginkább hozzájárulni a közjóhoz. A jövőben is tervezünk hasonló jótékonysági fellépéseket.

Egyszerre két nagy darabotok fut, és óriási visszhangja van a nyárlőrinci, a kiskunmajsai, a szentkirályi előadásoknak. Sőt, a legutóbbi előadásotokon a Kecskeméti Otthon Mozi erkélyét is meg kellett nyitni. Hamarosan mentek Izsákra is több előadással, Budapestre szintén két előadással, majd Kiskunmajsára, Hódmezővásárhelyre, illetve megint Szentkirályra.

G.L. Nagy öröm számunkra, hogy ennyi helyre hívnak. Kecskeméten azért nem tudtunk több előadást vállalni, mert már nincs szabad hétvége májusig, illetve ami kevés van, azt már tényleg a családra szeretnénk fordítani.

Új bemutató mikor lesz?

G.L: 2017. április végéig folyamatosan fut a két nagy darab. Így az új vígjáték olvasópróbái csak júniusban kezdődnek el. A bemutató 2017 őszére esik majd.

Ez is vígjáték lesz? Lehet már tudni a darab címét?

Ny.B: Egy nagyszerű Neil Simon vígjáték lesz összetett figurákkal és hihetetlen humorral. A többi hadd maradjon titok.

Hogyan készültök a február 25-i Ruszt Stúdióban bemutatandó Sylviára?

G.L: Az idei Sylvia széria első állomása lesz ez. Mindjárt másnap Budapesten játsszuk, ezért külön öröm, hogy hazai környezetben, új premierként mutathatjuk be. Tavaly május óta nem játszottuk a Sylviát, bizony fontosak a felújító próbák. Bízom benne, hogy ismét elnyeri a darab a kecskeméti közönség tetszését. 

A PÓTSZÉK TÁRSULAT KISKUNMAJSÁN


Igazi csemege: Majsán is bemutatják a kiváló színdarabot!

Forrás: Majsa.Info

A kecskeméti színtársulat legújabb vígjátékát hozza el, melynek címe: "Helyet az Ifjúságnak, avagy Zűrzavar a Mitrópában". Az előadás 2016. december 11-én, 15 órakor lesz Kiskunmajsán a Konecsni György Kulturális Központban.

A 30-as évekbe repít vissza bennünket a Kecskeméten és Szentkirályon hatalmas sikerrel és teltházzal bemutatott darab, melyben egy fiatalember az utcáról épül be a Mitrópa bank életébe, felforgatva annak rendjét, szabályait, mindennapjait. Igazi, vérbeli komédiát láthat a közönség, tele helyzet és jellemkomikummal. A korszak jól ismert, klasszikus karakterei kelnek életre - most a filmvászon helyett - a színpadon, megtöltve azt kacagással, vidámsággal. A darabot Gulyás László rendezte, aki többi színjátszó társával együtt (Bunyik Tamás, Kovács Krisztián, Mogyoró Zsanett, Király Kata, Varga László, Zum Erika, Nyitrai Brigitta) maga is színpadra lép.

Nyitrai Brigitta társulatvezető elmondta, hogy a Kiskunmajsán már jól ismert Fészek Színjátszó Egyesület vezetője, Czirkó István lesz segítségükre vendégművészként az egyik szerepben, mivel a majsai előadással pont egyidőben Tolnai Ottó (a Pótszék Társulat egyik oszlopos tagja) a Kecskeméti Katona József Színház János Vitéz című darabjában szerepel.

A Pótszék Társulat 2017 tavaszán ismét Kiskunmajsára érkezik majd a Sylvia című vígjátékkal

Az előadásra mindenkit szeretettel várnak! 

Forrás: https://majsa.info/igazi-csemege-majsan-is-bemutatjak-a-kivalo-szindarabot/#prettyPhoto


Helyet az ifjúságnak avagy Zűrzavar a Mitrópában!


Kiskunmajsán a Konecsni György Kulturális Központban 2016.12.11.-én 15:00-kor lesz megtekinthető a "Helyet az ifjúságnak avagy Zűrzavar a Mitrópában" című darab a Pótszék Társulat előadásában.


A Pótszék Társulat 2012-ben alakult Kecskeméten. Évadról-évadra jobbnál-jobb komédiákat visznek színpadra, szórakoztatva a közönséget. 

Előző előadásuk a Sylvia hozta meg az igazi sikert, melyet tavasszal játszanak Kiskunmajsán! 

A Pótszék legújabb előadása, amelynek Fodor László és Lakatos László a szerzője, egy kétfelvonásos vérbeli komédia. A harmincas évek édesbús és örökké szerelemtől ittas Budapestjének világába viszi vissza a nézőket. A Helyet az ifjúságnak avagy Zűrzavar a Mitrópában című darab - amelynek rendezője Gulyás László - egy bankban játszódik. Egy fiatalember csak úgy, az utcáról beépül a bankba, hatalmas bonyodalmakat és komikus helyzeteket teremtve ezzel. A korszak jól ismert, klasszikus karakterei kelnek életre - most a filmvászon helyett - a színpadon, megtöltve azt kacagással, vidámsággal. A darab hatalmas siker volt Kecskeméten és Szentkirályon is.
A Pótszék Társulat jótékonysági felolvasó estje a Megyei Kórházban

Forrás: HIROS.HU

A Pótszék Társulat karácsonyi felolvasó estet tartott pénteken a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában tartózkodó páciensek számára.

Nagyon örülünk, hogy eljöhettünk és - ha csak néhány percre is de- hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a páciensek elfelejtések, hogy korházban vannak. Igyekeztünk kedves karácsonyi versekkel, dalokkal, mesékkel vidámabbá tenni a hangulatot - mondta Gulyás László művészeti vezető.


Nagyszerű dolog egy nagy színpadon többszáz néző előtt játszani, de ugyanilyen jó érzés volt a korház társalgójában, a piciny térben műsort adni, mert tudtuk, hogy most valami egészen mást adunk. Egy cseppnyi kedélyt, egy piciny külvilágot. – tette hozzá Nyitrai Brigitta a társulat vezetője, majd folytatta: jövőre is szeretnénk eljönni és egyfajta hagyományt teremteni ezzel.

Forrás: https://hiros.hu/hirek/a-potszek-tarsulat-jotekonysagi-felolvaso-estje-a-megyei-korhazbanA Pótszék Társulat a Bács-Kiskun Megyei Kórházban adott karácsonyi műsort

Forrás: KEOL.HU

A kecskeméti Pótszék Társulat december 16-án, pénteken este karácsonyi verses-dalos műsorral próbálta a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában tartózkodó páciensek idejét vidámabbá tenni.

A társulat verseket szavalt, karácsonyi történeteket olvasott fel és énekelt is a betegeknek, akik örömmel fogadták a műsort és a szaloncukrokat.

- Fontos, hogy a társadalmi szerepvállalást minden művészeti csoport kiemelten kezelje. Hiszen nagyon sokat tudunk adni azzal, ha néhány percre kizökkentjük az embereket a problémák világából. Hiszem, hogy a gyógyulást is segíti ez - mondta Nyitrai Brigitta a társulat vezetője, majd hozzátette: "A művészet nem lehet kizárólag öncélú, az önmegvalósítás mellett az öröm adása, közvetítése éppúgy feladata."


A Társulat hagyományt szeretne ezzel teremteni. Jövőre, december környékén ugyanígy meglátogatják majd a korházban levőket.

Forrás:https://keol.hu/kecskemet/a-potszek-tarsulat-a-bacs-kiskun-megyei-korhazban-adott-karacsonyi-musort


Civilben üzletkötő és drámapedagógus, hobbiból énekel és játszik

Forrás:Baon.hu

Popovics Zsuzsa írása

Tolnai Ottótól nem áll messze a színpad. Énekel kórusban, színházi darabokban, egyik szakmája drámapedagógus. Legutóbb a Pótszék Társulat új tagjaként debütált, nem akármilyen színpadi átváltozással. 

Az amatőr színészt a Pótszék Társulat napokban bemutatott Helyet az ifjúságnak avagy zűrzavar a Mitrópában című darabjában láthatta a közönség. Idős urat alakít a vígjátékban, majd a végkifejletben saját feleségeként lép színre, és oldja meg a túlbonyolódott történetet.

- Hogy talált rá a társulatra? - kérdeztük Tolnai Ottót.
- Ők kerestek meg engem, hogy szereplőket toboroznak egy nagyobb létszámú darabhoz, és lenne-e kedvem csatlakozni? Volt. Eleinte tartottam attól, hogy nem fér majd bele az időmbe. Ezért csak annyit vállaltam, amit teljesíteni is tudtam.

- Milyen belülről a Pótszék?
- Jó velük együtt dolgozni, szeretetre méltó, vidám, tehetséges társaság. Utólag azt mondom, a darab is megért minden fáradtságot. Annak ellenére, hogy látszólag könnyű műfajról van szó, nagyon nehéz volt összerakni. Igazi csoportmunkában volt részem, amelynek minden percét élveztem. Csak a végére alakult egésszé. Voltak pillanatnyi kétségeim, hogy sikerül-e maradéktalanul megoldanunk, majd megjelent a díszlet, és a próbaidőszak utolsó, intenzív szakaszában minden a helyére került.
Egészen különleges minőségben játszottuk a kecskeméti premiert. Azóta előadtuk a darabot Szentkirályon is, ahol nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, még vendégül is láttak bennünket. Kecskeméten újra 2017. január 18-án adjuk elő az Ifjúsági Otthon színpadán.

- A pótszékes darabban megfáradt, idős urat alakít. A színpadhoz öregítik vagy az élethez fiatalítják?
- Nem sminkelnek rám ráncokat, de való igaz, az életben nem érzem magam olyan idősnek, mint a játszott karakterem.

- Mi a civil foglalkozása?
- Üzletkötőként, koordinátorként dolgozom egy zöldség-gyümölcs termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó cégnél. Eredetileg pedagógus vagyok. Korábban sok évig voltam ének-zene szakvezető tanító a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolában. Van drámatanári diplomám is, de főállásban ezt sem használom. Az Ifjúsági Otthonban működő Drámapedagógiai Műhely tagjaként a Dramatikus Játszóházban és a Színházi Nevelési Csoportban ténykedem rendezőként, animátor-színészként több mint húsz éve.

- Ezek szerint hobbija a színház.
- Az egyik. A másik az éneklés, a város több kórusában is énekeltem már. Jelenleg a Scherzo Vegyeskar tagja vagyok, amely a kecskeméti Bolyai János Gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból alakult. Énekesként rendszeresen hívnak a kecskeméti Katona József Színház produkcióiba. Jelenleg a János vitézben lépek színre kórustagként, korábban az Isten pénzében, a Csókos asszonyban szerepeltem.

- Lánya, Tolnai Hella profi színész, aki korábban a kecskeméti Katonában is játszott. Ő látta a pótszékes darabot?
- Még nem, de tervezi. Most a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, oda köti a munkája. Egyébként hasonlóan gondolkodunk a színházról, szívesen beszélgetünk különböző előadásokról.

- Most is kóruspróbára siet. Mire készülnek?
- A Scherzo jótékonysági koncertet ad december 18-án, a kecskeméti Evangélikus Templomban. Adventi hangversenyünk lesz, néhány meghívott barátunkkal. 

Forrás:https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/civilben-uzletkoto-es-dramapedagogus-hobbibol-enekel-es-jatszik-694595

Sikerdarab a tegnapi Pótszék előadás a Kamarában! Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb vígjátékát láthattuk Kecskeméten!

Forrás: Montázs Magazin


Hatalmas siker, folyamatos nevetés, nyíltszíni tapsok! Ez jellemezte tegnap este a Pótszék Társulat premierjét Kecskeméten, a Kelemen László Kamaraszínházban. A közönség egy percre sem hagyta abba a nevetést! 

Kitűnő karakterek, jól megformált szerepek, tehetséges színjátszók, valódi korabeli díszlet és jelmezek, melyek a 30-as évekbe repítették vissza a közönséget. Napokkal az előadás előtt már minden jegy elkelt. Nyitrai Brigittát, a társulat vezetőjét és Gulyás László rendezőt, művészeti vezetőt kérdeztük, hogy a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel lesz-e még "Helyet az ifjúságnak" Kecskeméten.

Számítottatok ekkora sikerre?

Nos, bíztunk benne, hogy megnevettetjük a közönséget, de ekkora sikerre valóban nem számítottunk. Ismét igyekeztünk legjobb tudásunk szerint megcsinálni egy darabot. Örülünk, ha jól szórakozott a kedves közönség.

Hogyan tovább? Már a premierre sem lehetett jegyet kapni, és folyamatos az érdeklődés, hogy mikor játsszátok legközelebb a darabot Kecskeméten.

November 12-én Szentkirályon, december 11- én Kiskunmajsán és január 18-án Kecskeméten az Ifjúsági Otthonban adjuk elő ismét a darabot. Ugyanakkor a tegnapi igen pozitív fogadtatás eredményeként valóban elgondolkodtató, hogy beillesszünk a menetrendünkbe további kecskeméti előadásokat.

A Pótszék Társulat 2012 óta létezik. A nagy áttörést A.R. Gurney: Sylvia című darabja hozta meg számukra, de kétség sem fér hozzá, hogy a mostani új komédia, a "Helyet az Ifjúságnak" az eddigi legsikeresebb darabjuk. Olyan fergeteges vígjátékot kínál a társulat, ahol egy percre sem lehet abbahagyni a nevetést, és amelyet minden kecskemétinek látnia kell. Remélem, minél előbb megnézhetjük újra. 

 Forrás: https://www.montazsmagazin.hu/sikerdarab-a-tegnapi-potszek-eloadas-a-kamaraban-az-utobbi-evek-egyik-legnagyszerubb-vigjatekat-lathattuk-kecskemeten/


Tüchtig volt a premier!

Forrás: Baon.hu

A Helyet az ifjúságnak, avagy zűrzavar a Mitrópában című vígjátékot mutatta be szombat este a kecskeméti Pótszék Társulat a Kelemen László Kamaraszínházban. 

Az 1930-as évek tekintélyelvű bürokráciája, nehézkes és unalmas banki rendje elevenedett meg a színpadon, pedáns titkárral, epekedő gépírónővel, kimért és szórakozott bankigazgatóval, a magyar szokásokat és nyelven kerékbetörő svájci funkcionáriussal.
A rendező Gulyás László (bankelnök), és társulatvezető Nyitrai Brigitta (svájci referens) hozták a formájukat, profikat meghazudtolóan mozogtak a színpadon. Király Kata (bankelnök lánya) és Varga László (tiszti szolga) új tagjai a társulatnak, de abszolút megtalálták a helyüket, és a játszott karakterüket.

Ide "épült be" egy munkanélküli, ámde szemtelenül céltudatos és tájékozott fiatalember, aki az első felvonás végére fenekestül felforgatta a látszólag tiszta, ám a mélyben zavaros állóvizet. Mindeközben nem lehetett könnyű dolga a megfázással küszködő Bunyik Tamásnak (munkanélküli fiatalember), akinek a játékán nem, csak a lázas és könnyező szemén lehetett látni, hogy rosszul időzítve taglózta le a betegség.

Szerelem, karrier, számítás és egyéb bonyodalmak szőtték át a békeidőket idéző, nosztalgiára hangoló komédiát. A siker azonban bajjal is járt, és végül a legügyesebb szélhámos nyaka köré is hurok szorult. Hiába volt szerepcsere, ruhaváltás, jól kifundált svindli, a panamára fény derül, és beütött a káosz. Kovács Krisztián (banki titkár egyben rendezőasszisztens), alias Ervin vagy Zebulon (kinek hogy tetszik) nagyot alakított, amit több soron nyílt színi tapssal jutalmazott a közönség. Hol csárdást járt, hol tűsarkút húzott, csakhogy mentse a rég nem látott iskolatársát és barátját.
Tolnai Ottó (idősebb úr) mellékszereplőből lett egy csapásra a történet kulcsfigurája, de ez cseppet sem változtatott az alázatos és hiteles karakterformálásán. Mogyoró Zsanett (banki osztályvezető) és Zum Erika (gépíró) jól játszottak, de nem tűntek ki különösebben. Hogy mi hiányzott a sziporkázáshoz? Talán jobban állna nekik, ha próbaképpen szerepet cserélnének.

Lesz folytatás

A premierre minden jegy elkelt. A közönség soraiban többen mondták: olyat remekelt a társulat, hogy kevés lesz a még egy, betervezett kecskeméti előadás. Aki nem volt ott a bemutatón, pótolhatja az élményt. A Pótszék Társulat további, legközelebbi fellépései: november 12. Szentkirály (18 óra), december 11. Kiskunmajsa (15 óra), január 18. Kecskemét (Ifjúsági otthon, 18 óra).

Forrás: Popovics Zsuzsanna írta

https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/tuchtig-volt-a-premier-692234

Helyet az ifjúságnak!

Forrás: Baon.hu

Egy bank, egy ötlet, egy csipetnyi szélhámosság és kész a hamisítatlan komédia az 1930-as évek Budapestjéről. Mindezt a Pótszék Társulat kínálja szombaton, a Kamarában.

Régi álma valósul meg a kecskeméti Pótszék Társulat színjátszóinak: a városi mozi helyén létrehozott és felújított Kelemen László Kamaraszínházban mutatják be következő darabjukat. November 5-én, 18 órai kezdettel Fodor László - Lakatos László: Helyet az ifjúságnak avagy "Zűrzavar a Mitrópában" című komédiáját viszik színre.

Nyitra Brigitta társulatvezetőt arról kérdeztük, milyen előzmények vezettek oda, hogy szombaton a Kamarában játszanak?
- Sok mindenben kapunk segítséget a Kecskeméti Katona József Színháztól. Próbahelyet, jelmezeket biztosítottak számunkra, ami egy amatőr társulatnak különösen nagy megtiszteltetés és segítség.

- Az a hír járja, hogy a legutóbbi darabotok - a nagy sikerű Sylvia - előadásán megjelent a nézők között Cseke Péter igazgató is.
- Így van. Eleget tett meghívásunknak, ami nagyon megtisztelő volt számunkra. Később felhívott, gratulált. Úgy érzem, támogatja és értékeli a munkánkat. Ez sok mindenhez ad lendületet a társulatunknak.

- Kik a művészeti irányadói a mostani darabnak?
- A darabot Gulyás László rendezte Kovács Krisztián és Tolnai Ottó közreműködésével, a dramaturgiai munkálatokat Szőllősy Judit végezte, aki a Sylviát is fordította a Vígszínház számára. Ő egy elismert színházi szakember, aki mellénk állt, mert lát fantáziát a Pótszék Társulatban. Ez nagyon jó érzés.

- Milyen fellépések várnak a társulatra a premier után?
- Jelenleg 11 lekötött előadásunk van. Egy része Sylvia előadás, míg a Helyet az ifjúságnak című darabot hat alkalommal játsszuk. Ebből kétszer Kecskeméten: a szombati bemutató után legközelebb januárban, az Ifjúsági Otthonban. Emellett Szentkirályon, Nyárlőrincen, Hódmezővásárhelyen és Kiskunmajsán adjuk elő. Ezt követi egy Sylvia-széria budapesti és vidéki helyszínekkel, valamint jövő tavasszal bérletes előadásként Hódmezővásárhelyen is előadjuk.A mostani bemutatóra új tagokkal is bővült a társulat. A Sylvia után sokan jelentkeztek a felnőtt színjátszó csapatba. A korábbi gárda - Mogyoró Zsanett, Gulyás László, Kovács Krisztián, Zum Erika, Nyitrai Brigitta - mellett ezúttal Király Kata, Bunyik Tamás, Varga László és Tolnai Ottó szórakoztatja a közönséget. A technikusi munkálatokban S. Csontos Ottó működik közre.

- Mi kell a sikerhez?
- Először is közös akarat, azonos irányban való gondolkodásmód és az egymás iránti lojalitás, elfogadás, szeretet. Hiszem, hogy az amatőr világban nem működik a diktatúra vagy az érdek csoportosulás. Legfeljebb rövidtávon. Itt felnőtt emberek a saját szabadidejükben jól akarják magukat érezni, alkotni szeretnének és természetesen szórakoztatni. Ha ez a közös akarat megvan, az már fél siker.

- A Sylvia is ezért lett népszerű?
- Igen. Az is egy valódi közös alkotás volt, és a mostani is az.


Írta: Popovics Zsuzsanna

Forrás: https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/helyet-az-ifjusagnak-691444

Már megint a PÓTSZÉK TÁRSULAT! ...És ismét egy vígjáték!

Forrás: Montázs Magazin

2016. november 5-én 18.00 órakor lesz a Kecskeméti Pótszék Társulat új darabjának bemutatója a Kecskeméti Katona József Színház Kamaraszínházában. A darabról Gulyás László rendezőt kérdeztük.


Ismét egy vígjáték. A Pótszék Társulat csak komédiákat szándékozik színre vinni?

Nem feltétlenül, de pillanatnyilag úgy gondolom, hogy a vidám műfaj közelebb áll hozzánk. Nagy szükség van mai világunkban az önfeledt nevetésre. A távolabbi célok között természetesen jelen van a dráma, sőt a zenés darab lehetősége is.

Az új darab címe: "Helyet az Ifjúságnak, avagy zűrzavar a Mitrópában". Miről szól?

A nagy világválság után a Mitrópa bank elnöki osztályára befészkeli magát egy munkanélküli diplomás fiatalember. Nem létező álügy megteremtésével, kihasználva a hatalmas duzzadt szervezet vakságát, a munkanélküliségtől rettegő alkalmazottak és a bankvezérek felszínes ismereteit, önmagának állást, a banknak pedig "munkát" teremt. Egy máig ható igazság tárul elénk: a papír hatalma létező és nem létező dolgok felett. Minden szereplő egy különleges jellem sok humorral vagy annak hiányával felfegyverezve. Unatkozni nem lehet, hiszen olyan vígjátékot láthatunk, ahol minden pillanatban történik valami hihetetlen, ám mégis valós alapokon álló esemény.

Mennyire volt nehéz a rendezés? Miben volt más, mint egy kis létszámú darab esetében?

Lényegesen nehezebb, hiszen sokan vagyunk színen, mozgalmasak a jelenetek, így jóval több aprólékos munkára van szűkség. Nagy köszönettel tartozom Szöllösy Juditnak, Kovács Krisztiánnak és Tolnai Ottónak, akik elképesztően jól érzik a játékot, és folyamatosan segítenek jobbá tenni a darabot. Nagyszerű érzés, amikor beindul a fantázia, és mindenki egyszerre pezseg. Ezek a legjobb pillanatok. Rengeteget nevetünk! Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs munkafegyelem! Nagyon is van. Sokszor keményen megfogalmazott kritikák hangzanak el. Mindenki pontos, megbízható, és kiveszi a részét a feladatokból. Ki merem jelenteni, hogy a Pótszékben olyan elkötelezett emberek vannak, akikről minden rendező vagy társulati tag álmodik. Jól érezzük magunkat, és mindenféle megfelelési kényszer vagy feszültség nélkül telnek a vasárnapi próbák. Mindemellett a megkeresések azt bizonyítják, hogy a darabokat színvonalasan valósítjuk meg.

Ez nem is kérdés, hiszen a Sylviáról még mindig beszélnek a városban... A rendezésre visszatérve... a végén választani kell a sok jó ötlet közül...

Így igaz. Ezért van a rendezői elgondolás. Könnyű dolgom van a társasággal, mindenki nagyon kompromisszumkész, és én is minden jó ötletre nyitott vagyok. Sőt, hálás vagyok érte. Nem könnyű úgy rendezni, hogy szereplőként is jelen van az ember a darabban. Mindezek ellenére közös véleményünk az, hogy a rendező a társulatból kerüljön ki, és együtt, szórakozva alkossunk.

Ez azt jelenti, hogy a következő darab rendezését rábíznád akár másra is a társulaton belül?

Minden gond nélkül. Több nagyon jó képességű színjátszó van a Pótszékben, akik képesek a többiekkel együttműködve színvonalas darab létrehozására, én pedig akkor végre "csak" a szerepemmel és a díszlettel foglalkozhatom. (nevetés - szerk.)

Az már nem is kérdés, hogy a kecskeméti kulturális életben a Pótszék Társulat egy tényező, azonban úgy hallom, más városokban is bemutatkoztok. Hány előadásotok van egy évben, mennyire megterhelő ez számotokra?

Eddig 11 lekötött előadásunk van, és még tárgyalásban vagyunk több várossal. Az áttörést a Sylvia című darab hozta meg. 2017. április végéig minden hónapban játszunk. Ez azért jó, mert a darabok egyre csiszoltabban, szebben szólnak. A folyamatos színpadi jelenlét sokat javít a társulat képességein, eszköztárán. Így nem esünk ki annyira a gyakorlatból, mintha félévente 1-2 előadásunk lenne. Olyankor bizony nehéz az újraindulás.

Ez azt jelenti, hogy 2017 tavaszán nem is lesz új darabotok?

Így van. 2016-ban a Helyet az ifjúságnak, 2017 tavaszán pedig a Sylviát játsszuk folyamatosan. Bár semmi sincs kőbe vésve, de a jelenlegi elképzelésünk szerint az új darab csak 2017 őszén kerül bemutatásra

Kecskeméten?

Igen. Természetesen. Szeretnénk megmaradni lokálpatriótának. Sokat köszönhetünk a kecskemétieknek, azoknak az embereknek, akik komolyan értékelik a munkánkat. Hálásak vagyunk a Kecskeméti Katona József Színháznak, a Hírös Agóra Nonprofit Kft-nek és a kecskeméti médiumoknak.

Mire vagy pillanatnyilag a legbüszkébb?

Két dologra. Az egyik az, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akikkel azonos irányban gondolkodunk, és végtelenül elkötelezettek vagyunk egymás és a társulat iránt. A másik pedig, hogy van olyan város, amely színházi bérlet keretén belül kínálja előadásainkat. Ennél nagyobb bizalmat és visszajelzést nem kaphat amatőr társulat.

Köszönöm a beszélgetést, találkozunk a premieren!

Én köszönöm, szeretettel várunk mindenkit november 5-én!


Interjú Nyitrai Brigittával, a kecskeméti Pótszék Társulat vezetőjével


Forrás: Montázs Magazin
Weninger Endréné Erzsébet írása

November elején újabb bemutatóra készül a kecskeméti Pótszék Társulat. Ezúttal a premier az új Kamaraszínházban lesz, de az ifjúsági Otthonban is játszotok.

Így van. A bemutató a csodálatosan felújított új Kamaraszínházban lesz, a második kecskeméti előadás viszont megszokott helyünkön, az Ifjúsági Otthon színpadán.

Legutóbbi darabotoknak, a "Sylviának" nagy sikere volt Kecskeméten. Terveztek még újabb Sylvia előadást a városban, vagy korábbi nyilatkozatotoknak megfelelően más városok művelődési házaiba, színházaiba viszitek a darabot?

Már több várossal és kisebb településsel vannak lekötött időpontjaink 2016-ra és 2017-re is, de gyakorlatilag még mindig folyamatos a megkeresés. Főleg a tél vége és a tavasz lesz sűrű a társulatnak. Van olyan művelődési központ, ahol előadásunk a jövő évi színházi bérlet része. Ez nagyon megtisztelő. Ha a kecskeméti közönség igényli, természetesen itt is nagy örömmel adjuk elő újból a Sylviát az új darab mellett.

Mi az új darab címe, és mikorra várható a bemutató?

Fodor László - Lakatos László: "Helyet az Ifjúságnak" című kétfelvonásos vígjátékát visszük színre 2016. november első felében. (A darab új címe "Zűrzavar a Mitrópában" lesz.- A szerk.) A premier természetesen Kecskeméten lesz, mint mindig. Szerettük volna hamarabb bemutatni a darabot, de a Sylvia előadások és felújító próbák (az új darab próbái mellett) pillanatnyilag nagyon lekötik az időnket.

Miért változtattátok meg a darab eredeti címét?

Úgy gondoltuk, hogy az eredeti cím - "Helyet az Ifjúságnak" - nem utal igazán arra, hogy a darab félreértésekkel, helyzetkomikumokkal teli életképeket mutat be. A darabot bemutató színházak is alcímekkel jelezték, hogy miről szól a játék. Nálunk ezért lett "Zűrzavar a Mitrópában".

Miről szól a darab, és ki lesz a rendezője?

Ezt a darabot is Gulyás László rendezi Kovács Krisztián állandó rendező-asszisztensünk segítségével. Nagyon megtisztelő, hogy a dramaturg-munkálatokat elvállalta Szöllösy Judit.

A mű az 1930-as évekbe repít vissza bennünket. A történet a "Mitrópa" nevű bankban játszódik. Jellegzetes vígjáték, korának meghatározó gondjaival, úgymint a munkanélküliség, az anyagi kiszolgáltatottság és a hivatali ügyintézés útvesztői. Mindezek rendkívül mulatságos helyzeteket teremtenek, és ha jobban belegondolunk, nagyon időszerűek ma is. A közönség rá fog ismerni mai világunk torzképére, miközben jót mulat a saját magunk által teremtett, jól ismert közhelyeken. Természetesen mit sem ér egy jó vígjáték romantika nélkül. Ez is megtalálható a darabban. Korhű zenékkel és jelmezekkel igazi 30-as évekbeli időutazásban szeretnénk részesíteni a közönséget. Igyekszünk ismét egy jó hangulatú vígjátékot színre vinni.

Mennyire fontos a rendező személye?

Nagyon. Rendkívül fontos és alapvető, hogy a rendező a társulat értékrendje mentén dolgozzon. Ezért örülök, hogy állandó rendezőnk van Gulyás Laci személyében. Nagyszerű vele dolgozni. Ismeri mindenkinek a képességét, és ugyanabban az irányban gondolkodunk egy-egy darab színre vitelénél. A Sylvia rendezéséért nagyon pozitív kritikákat kapott hivatásos művészektől is, és ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy amatőr rendezőt, színjátszót. Ugyanígy Kovács Krisztián rendező-asszisztens munkáját is kiemelném. Azt hiszem, hogy a hivatásos színészeknek lényegesen nehezebb lehet, hiszen nem mindig választhatják meg a rendezői irányvonalat. Ezt én gondolom így, bár nem biztos, hogy így van, nincs túl sok ismeretem ezzel kapcsolatban. Egy azonban tény. Mi amatőrök a szabadidőnket fordítjuk a színjátszásra, ezért csak olyan darabokat és olyan rendezői elképzeléseket valósítunk meg, amivel azonosulni tudunk. Más kérdés, hogy egyszer-egyszer ki lehet próbálni "külsős" rendezőt is, de ennek nagyon alaposan átgondolt együttműködésnek kell lennie.

Fontos az állandóság egy társulatban?

Igen. Egy társulatnak idő kell, amíg összeérik, amíg a tagok megismerik egymást. Csak akkor tudunk egymásnak segíteni a színpadon, ha ismerjük a másik minden mozdulatát. Csak akkor tudunk hitelesen játszani, ha állandóság van. Nem szerencsés, ha "átjáróház", "fluktuáció" van. Én legalábbis ebben hiszek. A Pótszék Társulat szeretettel lát új tagokat, de csak hosszú távban gondolkodunk.

Ha jól tudom, a Mitrópához szükség van néhány új szereplőre. Sikerült megoldani ezt a gondot?

Igen. Nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert az eddigi tapasztalatok alapján négy nagyon elkötelezett és jó képességű színjátszóval bővült a társulat. A Sylvia darab után jó páran jelentkeztek a társulatba, hogy szeretnének a Pótszékkel játszani. Ez nagyon jó érzés. Így még színesebbek, mozgalmasabbak és érdekesebbek lehetnek az előadásaink.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen kosztümös darab színre vitele? Kaptok segítséget?

Amatőr társulat lévén más feltételekkel működünk, mint a hivatásos színházak. Mindenkinek van egy civil élete, munkahelye, ezért nálunk nagyon behatárolt a próbaidő, szűkösek a lehetőségek is sok szempontból. A Sylviát január közepén kezdtük el próbálni és május 7-én volt a premier. Az új darab előkészítése is 4 hónapot vesz majd igénybe. Mivel új tagokkal bővültünk, szükség van képességfeltáró, összeszoktató helyzetgyakorlatokra is, ami tovább növeli a próbaidőt. Mindeközben persze műsoron tartjuk és játsszuk a Sylviát vidéki városokban és Budapesten is.

Őszinte csodálattal figyeljük a hivatásos színművészeket és a nagy színházak produkcióit. Igyekszünk belőle tanulni. Sok segítséget kapunk tőlük, amiért nagyon hálásak vagyunk. Sokszor egy-egy beszélgetés is elég ahhoz, hogy egy amatőr társulat lendületet és hitet kapjon. Ezek a legkomolyabb segítségek. Nagy dolog, amikor az embert felhívja telefonon egy hivatásos színművész vagy színházigazgató, és gratulál egy produkcióhoz. Szárnyakat tud adni!!!

Kinek a munkája a közönségszervezés? Hogyan történik?

Itt is másként működünk, mint a hivatásos színházak. Nehezebb az embereket megszólítani, értelemszerűen a baráti és ismerősi körön keresztül bővül a közönségünk. Bár mostanra már nagyon sok "teljesen ismeretlen ember" is rendszeresen ott ül előadásainkon. Úgy hiszem, szép nézőszámmal büszkélkedhetünk a lehetőségeinkhez képest. A marketing munka nagy része Mogyoró Zsanett érdeme.

Mikor nyaraltok?

Nem lesz nyaralás, legfeljebb pár nap pihenő. Már zajlanak az olvasópróbák. Nagyon elkötelezett a csapat és nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen társulatot vezethetek.

Mesélj néhány szót a Pótszék Magazinról! Hogy jött az ötlet, hogy készítsetek egy online színházi magazint megannyi munkátok mellett?

A Pótszék Magazin egy non-profit kulturális online platform, melyben elsősorban a Bács-kiskun megyei, ám természetesen országos színházi híreket, eseményeket is szeretnénk megosztani a tisztelt olvasókkal. Igyekszünk színházi szakembereket megszólaltatni interjúinkban, és amatőr művészeket is szeretnénk bemutatni.

Úgy vélem, hogy jó, ha van egy olyan online platform, ahol amatőr színjátszók írnak a helyi kulturális életről, programokról, más amatőrökről, zenéről, diákszínjátszásról és természetesen hivatásos színművészetről. Hitvallásom az, hogy közösen alkossunk jót, és EGYÜTT járuljunk hozzá egy város kulturális arculatához. Ebben segíthet egy ilyen non-profit magazin.

Te 20 éve énekelsz. Miben más a színjátszás az énekléstől?

Azt hiszem, hogy egy énekesnő akkor is valamennyire egyedül van egy színpadon, ha egy 5 tagú zenekarral játszik. A figyelem rá irányul, ő "viszi el" az estét. Persze nagyon fontos, hogy egymásra figyeljünk, másként nincs is zenei összhang.

A színjátszásban azonban azt tapasztaltam, hogy sokkal inkább egymásra vagyunk utalva, sokkal nagyobb együttérzésre, türelemre, figyelemre és fegyelemre van szükség. Igazi csapatjáték! Ha a zenekarban a dobos kihagy két ütemet, megyünk tovább, nem történik semmi, nem beszélve arról, hogy énekesként nem tudok neki segíteni. Egy színdarabban viszont minden kimondott - vagy ki nem mondott - szó hatással van az egész előadásra. Alapvető, hogy tudjunk segíteni egymásnak, ha kell, a másik szövegét is tudjuk, és besegítünk a kritikus részeknél.

Miben különböztök más amatőr társulatoktól?

Semmiben. Ugyanaz hajt minden művészvénával megáldott embert. Az alkotni vágyás, az önkifejezés öröme. És ez a legszebb dolog!

Köszönöm szépen az interjút! A Montázsmagazin nevében sikeres új évadot kívánunk!

Forrás:: montazsmagazin.hu

https://www.montazsmagazin.hu/interju-nyitrai-brigittaval-a-kecskemeti-potszek-tarsulat-vezetojevel/

Újabb bemutatóra készül a kecskeméti Pótszék Társulat

Forrás: Petőfi Népe

Popovics Zsuzsanna írása


 Ezúttal egy vígjáték, A. R. Gurney: Sylvia című darabja ihlette meg az amatőr színjátszókat. Főszereplője egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat.

Több mint húsz év házasság után egy titkos harmadik, egy idegesítő hobbi, vagy éppen egy négylábú is tartósan felboríthatja a"látszat-idillt". A dilemma eldöntését a nézők fantáziájára bízzuk - mondja Gulyás László művészeti vezető és a darab rendezője, aki egyben a férj szerepét is játssza.

Egyszerre játszik és rendez. Hogy instruálja saját magát? - kérdeztük.   - Ez a legnehezebb. Szerencsére van egy nagyon tehetséges, szigorú, jó szemű rendező asszisztense a társulatnak, Kovács Krisztián, akit megbíztam azzal, hogy minden lépésemet, mozdulatomat figyelje, és jelezze, ha valami nem az igazi. Összesen öten játsszuk a darabot, mindenkin nagy a teher, fokozottan oda kell tennünk magukat és figyelni egymásra.

Miért a Sylvia? - faggattuk tovább Gulyás Lászlót.   

Korábban láttam a Vígszínházban, és régóta "fájt rá a fogam", a szövegkönyv többszöri elolvasása után érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy a társulattal ezt a darabot vigyük színre. Egyébként egy igazi hasfájdító komédia, amit azért nem könnyű megrendezni, mert a karakterek bonyolult sokszínűségét kell összhangba hozni, hogy valós társadalomkritikai összképet kapjunk. Az amatőrök vakmerősége és a társulat nagyon pozitív hozzáállása remélem egy értékes, élvezhető színházi estét hoz létre. Nem titkolt célunk a napi tragédia áradatot ellensúlyozni, mai, modern, mindenki számára szórakoztató, egyben komoly gondolatokat ébresztő színpadi művekkel. A vígszínházi előadásban Halász Judit több mint kétszázszor játszotta Kate, a feleség szerepét, akit most majd én fogok megformálni - kapcsolódik a beszélgetésbe Nyitrai Brigitta társulatvezető. A művésznő részéről is nagy volt a segítőkészség. Egy hosszú telefonbeszélgetés során elmondta, mire figyeljek, mit javasol a darabbal kapcsolatban. A legnagyobb szeretettel, őszinteséggel osztotta meg velem színpadi tapasztalatát. Mindezt nagy megtiszteltetésnek érzem. Természetesen meghívtuk a premierre, azt nem tudjuk, hogy itt tud-e lenni majd velünk.

Ki játssza Sylviát, a kutyát?

-Mogyoró Zsanett kapta a lehetőséget - veszi vissza a szót a rendező. - Úgy fogtunk hozzá a darabhoz, hogy Sylvia valójában egy fiatal nő, aki kutya képében jelenik meg a színpadon. Ő az a bizonyos harmadik, aki felbolygatja a házaspár  "szokásokon" alapuló életét. Bizonyos helyzetekben kutyaként, a legtöbb esetben viszont a feleség vetélytársaként van jelen. Sylviát a férj imádja, a feleség épp hogy elviseli, a darab folyamán pedig ide-oda alakul a hármasuk kapcsolatrendszere. Az előbbi előadásokhoz képest két új taggal bővültek.  Zum Erika és Kovács Krisztián erősíti a csapatot. Mivel amatőr színjátszók vagyunk, és ki-ki a munkája mellett igyekszik nálunk is helyt állni, időnként előfordul, hogy változik a társulat összetétele. Az állandó tagok mellett, a darab függvényében szükség van új színjátszókra. Távlati célunk, hogy stabilan legyen 8-10 állandó tagunk. 

Vasárnap délelőtt tartjuk a próbáinkat, amit nem mindig tolerál mosolyogva a család - fűzi hozzá Nyitrai Brigitta. - A premier előtt fokozódik a helyzet, igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből. A színház ráadásul nem csak színészekből áll, műszaki személyzetre - pl. hangosítóra, világosítóra - is szükség van. Sok-sok fogaskerékből áll össze a produkció, amit laikusként, kezdetben magam sem gondoltam volna. Az amatőr élet szépsége és nehézsége is, hogy mindent a saját erőforrásainkból kell megoldani.

Pótszék Társulat további terveiről is kérdeztük Gulyás Lászlót. - Kecskeméten egyelőre háromszor mutatjuk be a Sylviát állandó játszóhelyünkön, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban (május 7, 14., 18.). A továbbiakban viszont szeretnénk más városokba is elvinni a darabot. Az ország több pontjáról már megkeresték a Pótszéket vidéki színházak, művelődési központok, és reményeink szerint lesz alkalmunk turnézni. A következő bemutatót októberre tervezzük - árulta el a művészeti vezető.

Forrás:Baon.hu

https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/ujabb-bemutatora-keszul-a-kecskemeti-potszek-tarsulat-663006

Országos turnéra készül a Pótszék Társulat

Forrás: ALFÖLDI RÉGIÓ MAGAZIN


Pótszék Társulat telt házzal, nagy sikerrel mutatta be május 7-én A. R. Gurney: Sylvia című komédiáját a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Mozi színpadán . Lesz ezen kívül még két előadás: május 14-én 15 órakor, és május 18-án 18 órakor.

"A társulat 2014 nyarán önállósodott és azóta számos darabot mutattak már be. Célunk megmaradni minőségi amatőrnek a profi színházak mellett és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtani elsősorban Kecskemét és a környék lakosságának" - mondja Gulyás László, a társulat művészeti vezetője, egyben a darab rendezője.

"Szeretnénk olyan bemutatókkal készülni, amelyek a mához a máról szólnak, és egyben szórakoztatóak. Ebben óriási segítségemre van a társulat minden tagja (Mogyoró Zsanett, Kovács Krisztián, Zum Erika, Juhász Balázs, Szelei István, Nyitrai Brigitta), hiszen egy lelkes, a művészet iránt nagy alázattal bíró csapat állt most össze.

Sylvia című darab ilyen szempontból jó választás volt, hiszen egy fergeteges vígjáték tart elénk tükröt arról, hogy egy 22 éves házasságban élő középkorú férfi hogyan küzd meg az öregedéssel. Nagyszerű helyzetkomikumok tarkítják a darabot, felhőtlen kikapcsolódást ígér a nézőknek. Még kétszer adjuk elő idén Kecskeméten: 2016. május 14-én 15 órakor és 2016. május 18-án 18 órakor az Otthon Mozi színpadán. Szeptembertől pedig országos turnéra megy a darab. Reméljük mindenhol sikerül egy kis vidámságot csempészni a szürke hétköznapokba" - teszi hozzá Nyitrai Brigitta a társulat vezetője.

A darab főszereplője Sylvia egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat. A hármuk közötti konfliktusok mulatságos helyzeteteket teremtenek. Az előadás igazi vígjáték.

Mindenkit szeretettel várunk, jegyek még kaphatók a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon jegypénztárában."

Forrás: Alföldi Régió Magazin

https://alfoldiregiomagazin.hu/2016/05/orszagos-turnera-keszul-a-potszek-tarsulat/

Pótszék - Sylvia ugat az Otthon színpadán!

Forrás: HIROS.HU


"Mindig legyen szükség Pótszékre!"


Május 7-én 15:00-kor mutatják be a kecskeméti Pótszék Társulat legújabb darabját az Otthon Moziban. A vérbeli komédiát előadó társulatról, kulisszatitkokról, s történetükről kérdeztük Nyitrai Brigittát, a társulat vezetőjét.

Hogyan született meg a társulat és milyen ambícióitok vannak?

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon keretein belül 2012-ben. Felnőtt Társulat néven kezdett működni amatőr színjátszó csoportunk. 2014 nyarán önálló társulattá alakultunk Pótszék Társulat néven. Célunk megmaradni minőségi amatőrnek a profi színházak mellett és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtani elsősorban Kecskemét és a környék lakosságának. 

A mottónk: "Mindig legyen szükség Pótszékre!". Tavaszi évadunkban A. R. Gurney: Sylvia c. előadása került terítékre, melynek bemutatására már jó ideje fájt a fogunk. A Vígszínházban ugyanis 200 alkalommal ment le a darab.

Mennyit árulsz el a cselekményből a bemutató előtt?

- Nem csak, hogy egy remek kikapcsolódást nyújtó komédia, mely fordulatos és teli fergeteges szerepekkel, de ugyanakkor elgondolkodtató darab, hiszen a témája is aktuális, időszerű. Mit tehet egy idősödő férfi, ha úgy érzi, megfogta az idő vasfoga? Mit történik, ha egy házasságból hirtelen szerelmi háromszög lesz? Ebben a darabban a szerelmi háromszög új tagja egy kutya, Sylvia. Mogyoró Zsanett kapta a lehetőséget az eb megformálására, aki teljesen rabul ejti új gazdáját. Vajon mit szól hozzá a merev és kimért feleség? Ezekre és még sok más kérdésre is választ kaphatnak a nézők.

Kik alakítják a szerepeket?

-Vígszínházi előadásban Halász Judit művésznő alakította a feleséget. Rengeteg segítséget kaptunk tőle, önzetlenül osztotta meg tapasztalatait és tanácsait velünk. A Pótszék Sylviájában ezt a szerepet Nyitrai Brigitta alakítja, a társulat vezetője. A darab rendezője Gulyás László, aki a darab férfi főszereplője is egyben. Nehéz egyszerre több szerepben is megállni a helyét az embernek, így segítségére volt segédrendező, Kovács Krisztián, aki szintén szerepel a darabban - dupla szereposztásban. Új tagokkal is bővül a Társulat, hiszen minden tehetséges színészkedni vágyót szívesen fogadunk, így már Zum Erika is a társulatot erősíti egy mókás szerepben.

Forrás: Hírös.hu, Fehér Vera írása

https://hiros.hu/szinhaz/kultura/potszek---sylvia-ugat-az-otthon-szinpadan


Bemutatjuk a kecskeméti Pótszék Társulatot

Forrás: MONTÁZS MAGAZIN

Pótszék Társulat sikerrel mutatta be szombaton este A. R. Gurney: Sylvia című komédiáját Kecskeméten, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Mozi színpadán. Ezen kívül két előadás lesz még: május 14-én 15 órakor, és május 18-án 18 órakor.

Hogyan kezdődött ez a különleges színház? - kérdezem Gulyás Lászlót, a Pótszék Társulat művészeti vezetőjét, egyben a darab rendezőjét.

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon keretein belül 2012-ben Felnőtt Társulat néven kezdett működni amatőr színjátszó csoportunk. 2014 nyarán önállóak lettünk Pótszék Társulat néven. Célunk az, hogy megmaradjunk minőségi amatőrnek a profi színházak mellett, és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk elsősorban Kecskemét és a környék lakosságának. Szeretnénk olyan bemutatókkal készülni, amelyek a mához és a máról szólnak, egyben szórakoztatóak is.

Gondoltatok arra, hogy ilyen sikeres lesz ez a bemutató?

Arra soha nem lehet számítani, hogy siker lesz, legfeljebb reméli az ember, hogy sikerül valami olyat alkotni, amivel másoknak örömet, kikapcsolódást szerez, ha csak egy-két órára is. Mi is így álltunk hozzá.

Miről szól a darab?

A darab főszereplője Sylvia, egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat. A hármuk közötti konfliktusok mulatságos helyzeteteket teremtenek. Igazi vígjáték. Nem volt könnyű dolgom, mert a darabban Sylvia egyszer nő képében jelenik meg, máskor pedig kutya alakot ölt - teszi hozzá Gulyás László. Nehéz volt összegyúrni a főszereplő (Mogyoró Zsanett) játékának egyes részleteit egy konkrét karakterré. Mindemellett nehéz nekem is szerepet játszani és rendezni egyszerre. Kovács Krisztián azonban sokat segített, ő társulatunk állandó rendező-asszisztense. Neki kettős szerepe van a darabban.

Mennyit dolgoztok egy ilyen darabbal? - kérdezem Nyitrai Brigittát, a társulat vezetőjét.

Sokat készültünk, rengeteg idő és munka van benne. Sajnos csak vasárnaponként tudunk próbálni, ezért nem egyszerű egy nagyszínpadi darabot színre vinni. Nagyon örülünk, hogy a kecskeméti közönség jól szórakozott. Szerencsére nagyon lelkes és jó csapattal büszkélkedhetünk, és mindig vannak új tagok, akik szívesen csatlakoznak. Így akadtunk rá Zum Erikára is, aki kitűnően alakítja Phyllis szerepét. A Vígszínház előadásában Halász Judit kétszázszor játszotta Kate, a feleség szerepét, akit most majd én alakítok.

Halász Judit?

Igen. Részéről nagy volt a segítőkészség. Egy hosszú telefonbeszélgetés során elmondta, mit javasol a darabbal kapcsolatban. A legnagyobb szeretettel, őszinteséggel osztotta meg színpadi tapasztalatát. Mindez nagy megtiszteltetés.

Gondolkodtok azon, hogy más városokban is bemutatkoztok?

Igen, hogyne, hiszen az ország több pontjáról is megkerestek már bennünket vidéki színházak, művelődési központok, és reményeink szerint lesz alkalmunk turnézni. Mindeközben már nyáron elkezdünk készülni az új bemutatóra, ami terveink szerint októberben lesz.

Gratulálok a Pótszék Társulat előadásához! További sikeres munkát, érdekes előadásokat kívánok!

Forrás:  MontázsMagazin.hu, Halasi Éva írása

https://www.montazsmagazin.hu/bemutatjuk-a-kecskemeti-potszek-tarsulatot/

Köszönjük a Petőfi Népének és a Kecskeméti Lapoknak is a megjelenést és a rólunk szóló cikkeket, ajánlót.


Keresztrejtvény megfejtései:

1.Pótszék Társulat

2.Sylvia
Ahány jelenet, annyi csata...

Forrás: BAON.HU

A Pótszék Társulat múlt héten mutatta be Háy János: Házasságon innen és túl című színjátékát a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. Még két előadásuk lesz: szerdán és szombaton. A rendező, Nagy János 25 év után tért vissza az amatőr színjátszás világába.

Létezik még felnőtt amatőr színjátszás?

- Magam is meglepődtem rajta. Le a kalappal a kecskeméti pótszékesek előtt, akik vállalják a vasárnapi próbákat, és az egész heti munka és hajsza után van kedvük és erejük játszani. Persze meg is értem őket, hiszen én is sokáig űztem ezt a műfajt. A nyolcvanas években egy felnőtt színjátszó csapattal minden nap (pontosabban éjszaka) próbáltunk a kecskeméti művelődési házban. Jártuk az országot, sorra nyertük az akkori fesztiválokat, díjakat. Később mindenkit más utakra vitt az élet, és nem szerveződött újabb csapat. Rendezőként viszont megmaradtak a darabálmaim, megőriztem a szövegkönyveket.

Mikor találkozott a Pótszék Társulattal?

- Két éve a Múzeumok Éjszakája kapcsán kerestem meg az akkori alapítót, hogy csináljunk nálam az üzemben igazi üzemszínházat . Elkezdődtek a főleg mozgásszínházi próbák, majd három nagysikerű előadás. Sárosi Gábor rendezte a darabot, én csöndben figyeltem az eseményeket. Egyszer megkérdezett, hogy szerintem így jó lesz? Őszintén válaszoltam, pedig nem voltunk azonos véleményen. Idén augusztusban ők kerestek meg, hogy rendező nélkül maradtak, lenne-e kedvem velük dolgozni.


Miért Háy, miért házassági dráma?

- Kész darabtervvel, szereposztással, próbabeosztással fogadott a csapat. Akkor már igent mondtam, nem lett volna fair visszalépni, de az első próbákon még szívtam a fogam. Aztán kiderült, hogy sok mindenben jól döntött a csapat. Egyetlen szerepre nem volt sokáig színészem, az utolsó két jelentben színre lépő öregasszonyra. Végül Orbán Editet kértem fel rá, aki nem tagja a társulatnak, vendégként játszik most velük. Egyébként a darabban nincs főszereplő. Az ügy maga a főszereplő. Az ügy pedig: hogy házassággal vagy a nélkül? Vizsgáljuk a nőt, aki megcsalja a férjét, a férfit, akit megcsaltak, ugyanezt vica versa. Minden jelenet egy csata, mondhatni bokszmeccs. Férfiak és nők vívódnak egymással, a kapcsolataikkal, az életükkel.

Komédia, lányregény, dráma

A színjátszó csoport 2012-ben kezdett el működni Felnőtt Társulat néven Sárosi Gábor szervezésével és vezetésével, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon keretein belül. 2013-ban Tasnádi István Finito című verses komédiájával debütáltak, és Országos Ezüst Minősítést értek el a Magyar Művek Szemléjén. Tavaly Kiss Csaba: A dög című lányregényét vitték színre. Újabb ezüstminősítést érte el, továbbá Gulyás László kiváló színészi munkáért díjban részesült. Tavaly nyáron alakultak önálló társulattá, Pótszék Társulat néven.

Forrás: Baon.hu Popovics Zsuzsanna írása

A Magyar Művek Szemléjén Gulyás László színészi különdíjban részesült.

Kiss Csaba: A dög c. előadása pedig ezüst minősítést ért el!